Att bygga en egen stationär dator

Köper man en färdigbyggd dator i butik betalar man mycket mer än vad komponenterna i sig är värda och får mycket mindre för pengarna. Färdigbyggda datorer tenderar även att ha s.k. ”bottlenecks”, d.v.s. att en komponent i datorn är sämre än de andra och drar ner prestandan på hela systemet.

För de flesta datoranvändare kan det vara läskigt att bygga en egen dator och det finns en risk för att ha sönder komponenter om man inte vet vad man gör. Det gäller även att ha nog med utrymme för att bygga en dator om man har stora komponenter. Har man inte utrymmet kan man testa att hyra coworking space för bygget. Denna artikel har som mål att bekanta läsaren med en dators olika komponenter samt deras funktioner.

Moderkortet

Moderkortet utgör grunden för datorbygget. Alla komponenter kopplas in här och moderkortet ansvarar för allt grundläggande i datorn. Det är viktigt när man väljer moderkort att man ser till så att moderkortet är kompatibelt med de övriga delarna som man planerar att ha. Moderkort finns även i olika storlekar och det gäller att välja en storlek som passar i chassit.

Central Processing Unit

CPU som det också kallas är den del av datorn som har hand om alla binära operationer som en dator utför. Det kan ses som datorns ”hjärna”. En svagare CPU kan dra ner prestandan på datorn så det är viktigt att man väljer en med bra prestanda. Det är även viktigt att CPU är kompatibel med moderkortet.

Power Supply

Datorns power supply, eller PSU, ansvarar för att alla komponenter får den ström de behöver. Det går inte att köpa vilken PSU som helst utan man måste köpa en PSU som har tillräcklig effekt (W) för alla komponenter, annars kommer datorn inte att köra.

Hårddisk

Hårddisken lagrar det som ska finnas på datorn under en längre tid, som exempelvis operativsystemet. En trög hårddisk ger långa väntetider då man startar upp program. Vill man ha en riktigt snabb dator kan man köpa en mindre SSD (Solid State Drive) på minst 128GB och installera operativsystemet på den. Solid State Drives är mycket snabbare än traditionella hårddiskar. Man kan kombinera en mindre SSD med en stor, traditionell hårddisk. När man köper en traditionell hårddisk är det viktigt att man köper en med hög RPM (Rotations Per Minute), då dessa är snabbare.

Random Access Memory

Random Access Memory eller RAM är ett väldigt snabbt minne som är till för det datorn lagrar tillfälligt, exempelvis hemsidan man är inne på eller programmet man använder. Snabb RAM är viktigt för den som vill ha en smidig datorupplevelse och som gillar att ha flera program uppe samtidigt.

Grafikkort

Alla CPU har inbyggda grafikkort, men dessa är inte särskilt kraftiga. Vill man få ut mer av sin dator eller spela spel gäller det att ha ett dedikerat grafikkort. Det finns sidor där man kan se hur olika grafikkort presterar.

Chassis

Chassit är lådan som alla komponenter går in i. Det gäller att köpa ett chassis med bra luftflöde och med plats för komponenterna samt fläktar för att kyla ner allt.