Hur får man fart på en långsam dator?

De flesta upplever nog att ens dator blir långsammare med tiden, och efter några års användande kan det kännas som att det är dags att uppgradera till en ny dator. Att en dator är långsam kan dock bero på många saker, och innan du gör den ibland stora investeringen att köpa en helt ny dator kan det vara värt att prova några av dessa knep.

Det första man brukar märka eller störa sig på är att webbläsaren blir allt långsammare. Detta har sin naturliga förklaring, eftersom datorn får använda mer och mer av sina resurser och sitt minne ju mer du surfar och ju fler flikar du har uppe. Detta gäller särskilt om du surfar på sidor med animationer, ljudfiler och många bilder. Lösningen kan alltså helt enkelt vara att stänga några flikar. Om du inte är villig att kompromissa på det sättet, eller om det inte hjälper, kan dock en annan lösning vara att köpa till arbetsminne till datorn. Det kan göra stor skillnad och bespara dig åtskilliga tusenlappar (jämfört med att köpa en ny dator), eftersom fyra gigabyte extra arbetsminne bara brukar kosta några hundralappar.technology-785742_960_720

Något annat som kan slöa ner din dator (och webbläsaren mer specifikt) är tilläggsprogram, lister och annat som du har installerat till din webbläsare. Varje tillägg gör att det tar ytterligare några sekunder för webbläsaren att öppnas, och varje tillägg använder dessutom en del av datorns processorkraft, vilket gör att även andra program kommer att gå långsammare. Det kan därför vara en bra idé att då och då gå igenom dina tillägg och avinstallera de du inte vill ha. I till exempel Google Chrome gör du detta genom att klicka på Menyknappen i webbläsarens övre högra hörn, och sedan välja ”Verktyg” och ”Tillägg”. För att ta bort ett tillägg klickar du på papperskorgen intill det.

Om du arbetar mycket med din dator, och tillbringar många timmar framför skrivbordet varje dag, är det också viktigt att hålla dig själv pigg och snabb i huvudet, något man ofta glömmer. Ett bra sätt att hålla sig fräsch under dagen är att alltid ha en eller flera vattenflaskor tillgängliga, så att du inte drabbas av huvudvärk eller andra symptom på vätskebrist.

Taggar × × ×
originmag