Två skärmar – dubbelt så effektivt

Det är idag relativt billigt att köpa till en extra bildskärm till sin dator. Dessutom är det så enkelt att koppla in en extra bildskärm att alla kan göra det, eventuellt med hjälp av instruktioner från internet. Det finns därför ingen anledning att inte prova att använda två skärmar, och se hur det kan hjälpa en och göra ens arbete mer effektivt.

Det är nämligen inte bara de som arbetar inom IT som kan ha nytta av två skärmar. Det finns lika många användningsområden för den extra skärmen som det finns datoranvändare. Vanligt är att man använder den extra skärmen för att hålla koll på e-postflödet samtidigt som man arbetar i ett dokument eller läser en webbsida på den andra skärmen. Skribenter kan använda den ena skärmen för sitt referensmaterial, samtidigt som de skriver på den andra skärmen, utan att behöva växla mellan olika fönster. Det sparar tid och gör arbetet mycket mer effektivt. Andra saker man kan göra med en extra skärm är att ha två olika dokument eller filer öppna på vardera skärm, och dra information mellan dem, eller redigera foton eller videoklipp på den ena skärmen samtidigt som man har filmappen öppen på den andra skärmen.workstation-405768_640

Det första steget för att koppla in två skärmar till din datorn är just att koppla in dem. Datorns grafikkort kan ha en vga-utgång och en dvi-utgång, eller två av samma sort. Använd dvi-utgången om möjligt, eftersom det ger en bättre bild. Efter att du har kopplat in skärmarna kan du slå på datorn.

Efter detta måste du ställa in skärmarna, och det gör du genom att ta dig till Windows bildskärmsinställningar. Beroende på vilken version av Windows du har kommer du till inställningarna på olika sätt – i Windows 7 högerklickar du till exempel på skrivbordet och väljer ”Bildskärmsinställningar”. Där kan du sedan utöka skrivbordet till att omfatta även den nya skärmen, liksom ställa in skärmarnas ordning och upplösning för att den ska vara optimal. Sedan kan du börja prova dig fram för att hitta det mest effektiva sättet för dig att använda din extra skärm!

Om du efter att ha fått ordning på hårdvaran behöver hjälp med någon mjukvara kan du höra av dig till Internet vikings.

Taggar × × ×
originmag